В Наредба 28 на Министерство на здравеопазването е записано, че в приемното помещение на аптеката нямат право да работят хора с нефармацевтично образование и има задължително изискване в аптеката да има естествена светлина. Тези разпоредби влизат в сила на 23 декември тази година след двугодишен гратисен период, обясни на пресконференция председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА) Николай Костов, предаде БТА.

Той посочи, че аптеките в моловете, хипермаркетите, ДКЦ-тата, супермаркетите и болниците ще трябва да бъдат закрити, защото не отговарят на изискването за наличие на естествена светлина. По думите му заради наредбата ще бъдат затворени и нощните аптеки.

По сметките на председателят на Асоциацията на Николай Костов, ако не бъде променена наредбата, около 4000 души ще останат без работа.

Министерството на здравеопазването иска да промени наредбата, но Българският фармацевтичен съюз не иска, посочи Костов. Страхуваме се министерството да не се поддаде на настояванията на съсловната организация и да се откаже да променя наредбата, коментира той.