Компанията успешно е затворила всички клапани на новата фуния, която беше поставена, за да спре теча от повредения петролен кладенец, съобщи вицепрезидентът на "Бритиш петролиъм" Кент Уелс, цитиран от световните агенции и БТА.
Това бе потвърдено и от разпространените кадри от камерите, поставени на ключови точки на мястото на аварията.

Днешното постижение е ключов момент от тримесечните усилия на компанията да овладее едно от най-тежките екологични бедствия в историята на САЩ, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Макар и да не решава окончателно проблема, този вариант беше единственият, който даде възможност да се спре изтичането на петрол в океана след аварията на 22 април, когато експлозия потопи сонда на компанията. 

Сега предстои период на изчакване, който трябва да покаже дали клапаните ще издържат, без да възникнат нови течове в други части на инсталацията. Инженери ще наблюдават показателите на налягането за период до 48 часа. Тестът трябва да установи дали поставената в понеделник гигантска фуния върху мястото на теча може да влезе в действие.

Администрацията на американския президент Барак Обама веднага предупреди, че монтираният клапан може да се окаже само временно решение,
пише "Гардиън", цитиран от "Фокус". 
„Окуражени сме от това развитие на нещата, но още нищо не е свършило,” каза Тад Алън, адмирал от бреговата охрана на САЩ, осъществяващ правителствения надзор на операцията.