Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни пред журналисти в парламента, че инициативата е съвместна с българските евродепутати и своеобразно продължение на техните действия, предаде БТА.

Към момента ограничения за българи на трудовите си пазари все още прилагат Австрия, Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Франция, Ирландия, а от края на 2008 г. и Великобритания.

На основание на Лисабонския договор Цачева е изпратила писмо до парламентарните председатели на 10-те държави с апел за тяхната отмяна на рестрикциите. Предстоят двустранни разговори, като в крайна сметка всяка държава сама взема решението, обясни Цачева.

15 държави-членки на Евросъюза вече приемат свободно българи, уточни Илияна Иванова - евродепутат от ГЕРБ. Тя отбеляза обаче, че в другите 10 страни пазарът е частично отворен за наша наемна работна ръка, но най-вече за по-ниско квалифицираните професии.

Според Цецка Цачева преразглеждането и предварителната отмяна на ограниченията за достъп ще бъде не само добре възприето от България, защото в момента е дискриминационна норма, но би било и адекватна мярка в условията на икономическа криза. Илияна Иванова добави, че практиката до момента показва, че няма особено голям прилив на българи на чуждестранния пазар, който да води до увеличаване на безработицата в съответната държава.


През 2011 г., страните членки могат да продължат още максимум 2 г. да ограничават достъпа до трудовите си пазари, но само ако докажат, че са подложени на сериозни сътресения. Решението за това ще се вземе от Европейската комисия.
Едва след 2013 г. рестрикциите отпадат напълно.