Бившият вътрешен министър, който сега е депутат от БСП, съди Рот за неверни твърдения в книгата му “Новите български демони”. В нея той цитира различни източници, които разказват за връзки между Петков и братята Маргини, както и за замесването му в схеми за контрабанда на амфетамини.

Алексей Петров каза пред съда, че е организирал срещата през 2006 г. между братя Галеви и Румен Петков, който по това време оглавяваше МВР, защото това било изпълнение на конкретно служебно задължение, предаде БТА. Той обаче не си спомнял какво точно е говорено по време на нея.
За целите на срещата и резултатите има изготвен рапорт, който тогава е бил предаден на Националната служба за сигурност, а сега би трябвало да се намира в наследилата я ДАНС, каза още Петров.
"Не знам сега къде е докладът, но поставянето на задачите не се дава писмено. Не помня какво е нивото на секретност на доклада и до кого е адресиран", добави той.

Бившият съветник в ДАНС уточни, че срещата е била в комплекса "Спартак", място използвано и за редица други подобни среща. Той допълни, че не му е известно дали са използвани специални разузнавателни средства по време на разговора, но по план тя е трябвало да бъде с друг представител на МВР. Заради променени обстоятелства обаче, се наложило на срещата да дойде Петков. Петров обаче не каза какви са въпросните обстоятелства.
Той само уточни, че се познава с ексминистъра от преди повече от 25 години.
Самият Петков неотдавна заяви, че срещата му с братя Галеви е била наложителна.

Призовани да се явят на днешното съдебно засадение бяха и бившите главни секретари на МВР Илия Илиев и Валентин Петров. Петров не се яви, въпреки че е редовно призован, затова съдът разпореди той да бъда доведен принудително и глобен със 100 лева, съобщи "Всеки ден".
По настояване на адвоката на Рот, Илиев ще бъде разпитан след Петров.
Следващото заседание по делото ще се проведе чак през октомври.


Алексей Петров е в ареста от 4 месеца, след като на 10 февруари бе арестуван и обвинен като ръководител на престъпната група, наречена "Октопод". Вчера от прокуратурата съобщиха, че засега са готови само с една от линиите на обвинението - за рекет. Предстоят обаче още експертизи и внасянето на обвинителния акт в съда се бави.
Другите престъпления, за които Петров и останалите са обвинени, са за проституция и сводничество, разпространение на наркотици, източването на "Кремиковци", търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.