НОИ ще поеме от четвъртия ден изплащането на болничните в размер на 80% от възнаграждението. Това гласуваха депутатите днес, като приеха на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване, съобщи БТА.
Решението е една от антикризисните мерки, договорени между правителство, синдикати и работодатели. Първоначалното предложение на правителството бе първият ден от болничните да е за сметка на работника. Синдикатите остро реагираха на това предложение и то бе променено.

Броят на болничните листове е намалял със 7% само за април спрямо същия период на миналата година, заяви управителят на НОИ Христина Митрева. Тя добави, че това е довело до намаление на разходите с около 11 млн. лева. По думите на Митрева е направен анализ за целия период от януари до май спрямо същите месеци за 2009 г., който показва, че разходите за болнични са с около 14 млн. лева по-малко.

На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество е постигната договореност да се изготви официален регистър на работодателите, от който да се вижда при кои работодатели какъв относителен дял от служителите ползват болнични, къде те са повече от средното, обяви шефът на НОИ. Регистърът ще съдържа също списък на общопрактикуващите лекари и на здравните заведения, издаващи болнични листове над средното. Това са механизми, чрез които смятаме, че злоупотребите ще бъдат намалени, коментира Христина Митрева.

Да бъде отложено за 2012 г. увеличението на вдовишката добавка, гласуваха още депутатите. В момента тя е 20%, което означава, че размерът се запазва и следващата година. Според приетите изменения вдовишката добавка ще бъде 25 на сто от 1 януари до 31 декември 2012 г. На 30 процента ще скочат парите, които пенсионерът получава за починал съпруг, през 2013г. Още пет процента отгоре ще взимат през 2014 г. хората, имащи право на тези пари, а от 1 януари 2015 г. - 40 на сто.

Като част от антикризисните мерки на кабинета депутатите намалиха от 75 на не повече от 30 календарни дни срока, в който работникът ще получава обезщетение за временна нетрудоспособност, настъпила до 1 месец от прекратяване на трудовия договор или осигуряването. Предвижда се мярката да се прилага до края на тази година.

От 720 на 1000 лв. се увеличава минималният гарантиран размер на вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателя, гласуваха още депутатите.