Вчера съдът оправда напълно Красимир и Николай Маринови като поръчители на три убийства, но осъди останалите подсъдими за подготовката им. Не стана ясно по чия поръчка са действали те, ако тя не е дошла от Маргините.

"Просто не знам как са го решили, но това е решението на съда. Поел съм ангажимент да не коментирам", каза само още министър-председателят, цитиран от БТА.

"Имаме 14-дневен срок, в който ще се подготвим и ще обсъдим подробно кои доказателства се приемат и кои се опровергават, за да се стигне до решението на съда. Присъдата не се коментира, тя е такава, каквато е произнесена от независимия съд", коментира междувременно пред БНР зам.-градският прокурор на София Роман Василев, който е един от наблюдаващите делото, предаде "Фокус".

По думите му обаче, много трудно и рядко има преки доказателства срещу организаторите и ръководителите на престъпна група.
„В никакъв случай няма как при сега действащата законодателна уредба да постигнем чудеса, тъй като тези, които искат да са съпричастни и да дадат показания в полза на разследването, освен един защитен свидетел, те друг институт нямат”, обясни магистратът.

На въпрос дали му е оказван натиск Маргините да бъдат вкарани в организирана престъпна група, той отговори: "Пословично известен съм, че към мен натиск по никакъв начин, било то политически, било то служебен, няма как да стане, нито при мен, нито при Кокинов (градският прокурор Николай Кокинов, който също наблюдава съдебния процес - б.р.). Не може някой да ни упражнява натиск и ние да защитаваме тази кауза”.

"Решението на съда по делото „Маргини” е пример за това как съдебната система не се огъва под натиска на политически пристрастия и други амбиции в този аспект", това коментира пред "Фокус" пък известният адвокат Лъчезар Таков - един от защитниците на братята.
Според него решението на съда ще повлияе на имиджа на България само в положителен аспект.
"Този съдебен състав даде пример, че трябва да се съди по делата само въз основа на доказателства, а не на този или онзи политик, който управлява страната”, категоричен бе той.
По думите му работа на прокуратурата е да посочи по чия поръчка са били извършени приготовленията за убийствата на Иван Тодоров-Доктора, Никола Дамянов и ген. Любен Гоцев, както и какви са мотивите за поръчката.

"Усилията и ресурсът, които бяха хвърлени от МВР, си струваха. От присъдата става ясно, че все пак организирана престъпна група съществува", коментира обаче бившият вътрешен министър Румен Петков.