По думите на Игнатов, повече няма да има теми, а отговор под формата на есе, който да провокира разсъждението на децата.  "Например, пада ви се Вазов и въпросът ще е "Какво ми даде Вазов", обясни пред ученици от Априловската гимназия в Габрово Сергей Игнатов, цитиран от Дарик.
Сега изпитните теми, начинът, по който се задават, предварителната подготовка по тях, зазубрянето им, създават поданици, а не граждани",  коментира министърът предвижданите промени.

Предстои компютърните специалисти от министерството да изработят новата система, която да оценява зрелостниците. Системата ще преброява колко думи са употребени и до каква степен се владеят езикът и правописът, допълни министърът.
Той призова родителите, ако дават пари за частни уроци, те да бъдат за чуждоезиково обучение или за уроци по изкуство, а не за зубрене на готови литературни теми.  Игнатов допълни, че "очаква голям натиск и голямо оплюване", защото промените ще нанесат голям удар върху частните уроци.

Няма да има задължителна матура по математика, съобщи още Игнатов.

На сесията на матурите през септември тази година ще има промяна в тестовете, като в деня на държавния изпит, в 7.30 ч., тестовете "ще се въртят по сегменти на компютър, за да се получи един примерен тест".  Няма да има предварителен тест за матурата и няма да има експерти, които да го знаят, а ще има само въпроси, каза още министърът.

Той обяви още, че министерство подготвя нов закон за образованието. Той ще въведе въведе повече интерактивност в учебния процес и ще разтовари учениците от необходимостта да зазубрят и да възпроизвеждат текстове, каза министърът. Според него сегашното образование е поставено така, че никой не пита младите хора имат ли нужда от вида знания, които им се предлагат и служат ли им те в живота.