Момченцето, което страда от аутизъм, изчезна от дома си в Нови Искър на 27 април. Младеж видял трупа в 14 ч. в реката в Искърското дефиле и шокиран изтичал при кмета на Реброво, който се обадил в полицията.

Тялото е силно обезобразено, съобщиха разследващите, цитирани от Дарик. Късно във вторник вуйчото на Веско Симеон Бозуков разпознал детето по дрехите, с които е бил облечен.

Директорът на СДВР комисар Валери Йорданов обясни, че не може да се каже, че по тялото на детето има следи от насилие. Трупът е престоял твърде дълго, докато бъде намерен, и сега единствено аутопсията би могла да покаже дали смъртта на момченцето е настъпила насилствено, добави той. Аутопсията ще бъде извършена в сряда. Задължително ще се направи и ДНК-експертиза. Образувано е досъдебно производство, съобщи bTV.

Пред PRO BG кметът на Реброво Николай Лазаров разказа, че тялото на детето е било заседнало между две дървета. Никой от близките на 7-годишното момче не е идвал да го търси в този район, каза още той.

Стотици полицаи и граждани се включиха в издирването на Веско. Основното притеснение на родителите му бе, че заради аутизма човекът, който го намери, може да не предположи, че детето не може да се върне само у дома. По думите им пред медиите, малчуганът изглеждал по-голям за възрастта си, бил контактен и доверчив дори към непознати хора, въпреки че не можел да говори.

От изчезването му досега полицията провери десетки сигнали, според които Веско е бил забелязан на пазара "Илиянци" в София с две жени, че си е играл с момиче в село Джурово, че е бил в сладкарница на столичните улици "Цар Борис" и "Пиротска" и др. Редица противоречиви версии и прогнози се появихаи в интернет пространството, обединило хиляди в търсенето на момченцето.

В социалната мрежа Facebook бе създадена група за Веско, която обедини повече от 121 000 души. След новината за смъртта му, групата бе затворена. "Благодаря на всички, които бяха с нас до самия край. Стената ще остане затворена - групата ще бъде преименувана и съхранена в помощ на децата аутисти в България", пише  вуйчото на Веско, който е нейн създател.


*Текстът е актуализиран на 2 юни.