“Кървавото клане, което Израел извърши срещу екипажа на хуманитарния конвой за Газа, заслужава да получи най-суровата присъда. Атаката бе извършена в грубо нарушение на принципите на хуманността, международното право и световния мир“, заяви Реджеп Тайип Ердоган от трибуната на Меджлиса в обръщение към турската и международната общественост, предаде БНР.
 
“Никой да не се опитва да поставя на изпитание нашето търпение“, предупреди той и обеща Анкара да защитава докрай хуманитарната кауза за вдигането на продължаващата от 3 години насам блокада срещу палестинците в Ивицата Газа. Ердоган определи операцията на израелските командоси като „хайдутство” и „пиратство” срещу международното право.

“Ръцете на израелското правителство се оцапаха с кръв, за което ще заплатят твърде висока цена, заради своите неправомерни и антихуманни действия. Омръзна ни от лъжите на Израел, който се превърна за всички страни в региона в един “цирей“, каза още премиерът и поиска от международната общност, в лицето на ООН, НАТО, Арабската лига, управляващите в Тел Авив на всяка цена да бъдат наказани като виновници за кървавата трагедия с “Флотилията на свободата“.

Вчера стана ясно, че корабите, организирани от турски пропалестински групи, са отплавали от международни води край Кипър, въпреки израелската блокада на палестинската територия. 19 души загинаха и 36 бяха ранени при сблъсъка между тях и израелски командоси.

Двамата български журналисти
, които също бяха на един корабите, вече са невредими и се очаква да излетят с граждански полет за Европа от  Тел Авив.

Анализаторите в Турция изтълкуваха речта на Ердоган като “обявяване на война“, но не срещу Израел, а срещу крайно-дясното израелско правителство, тъй като към края на словото си той прикани израелският народ да спре варварството на своите управници.

По-рано страните-членки на Съвета за сигурност на ООН осъдиха нападението на израелските специални части и призоваха Израел да снеме блокадата на Газа. С призив към Израел излезе посланикът на Великобритания в ООН, който подчерта, че с действията си израелското правителство нарушава резолюция 1860 на Съвета за сигурност. За прекратяване на блокадата на Газа се обявиха и Русия, Франция и Китай, явяващи се постоянни членки на Съвета и имащи право на вето в него. САЩ също отбелязаха, че Тел Авив “би могъл да смекчи условията на блокадата на Палестинските територии“.