80% от българските жени спазват диети, съобщи Нова телевизия.
 След прекратяване на диетата организмът "иска да навакса пропуснатото и да навакса лишенията, на които е подлаган и посяга към резервите си", предупреждават специалистите от Българското дружество по хранене и диетика.
Така започват да се трупат килограми, защото приеманата храна вече не се "изгаря", а се заделя като резервна мазнина, тоест се наблюдава т.нар. йо-йо ефект. Всяка диета е стрес за организма, страда и психиката, която изпада в т.нар.метаболитен стрес, допълват диетолозите.

Обикновено бързото отслабване се постига, чрез т.нар. омекотено гладуване с плодове, зеленчуци и билкови чайове, без белтъчини и мазнини. Прилагането на такъв режим на хранене в извънклинични условия нанася вреди на здравето на всеки човек по различен начин, предупреждават специалистите, цитирани от БТА. При чистото или "омекотено" гладуване за повече дни, най-често организмът започва да стопява мазнините, но постъпвайки интензивно в кръвта, те имат агресивно действие като увреждат съдовете, които стават уязвими към дегенеративни промени, обясни проф. Божидар Попов - председател на Българското дружество по хранене и диетика. Той допълни, че е възможно да се провокира коронарен или мозъчно-съдов инцидент, обикновено след няколко седмици или месеци от прекратяване на диетата. Особено уязвим е черният дроб, тъй като мастните метаболити /мазнините/, преминавайки през него, увреждат функциите му. Настъпват смущения в храносмилателните и отделителните функции поради увреждане на панкреаса и бъбреците. При някои хора редукцията на телесната маса започва с изчерпване на гликогена в черния дроб и мускулите, а без гликоген черния дроб още по-бързо се уврежда от мастните метаболити, обясни проф. Попов. Той отбеляза, че при по-продължително гладуване започват да се разграждат и белтъците, влизащи в състава на мускулите, бъбреците, черния дроб и далака, с което техните функции допълнително се нарушават. Колкото по-драстично е отслабването, толкова по-големи са рисковете от изостряне на хронично заболяване, което до този момент не се е проявявало, категорични са диетолозите. Такива хора след време са пациенти на кардиолози, ендокринолози, гастроентеролози и нефролози, допълват от дружеството. Отсъствието на белтъци по време на гладуването се отразява особено негативно върху имунната защита, а също така страдат хормоналните, ензимните и кръвотворните функции, посочи проф. Попов. Друга крайност, според него е прилагането на диети с високо белтъчно съдържание, без въглехидрати. Нормално делът на белтъка в балансираното хранене е 10-20 процента от общите калории на храната. При прием на белтък над 30 процента въпреки, че той е най-важният нутриент, вместо полза той верди на организма, обясни специалистът. Той уточни, че при тези диети обикновено най-често се приема месо и местни изделия, които са богати на пурини и могат да провокират подагра още в самото начало на прилагането им. Рискът от развитие на камъни в бъбреците също е много висок. Поради това, че белтъчните храни обикновено са с високо съдържание на наситени мастни киселини и холестерол, много вероятни са сърдечно-съдови и мозъчно-съдови инциденти, посочи проф. Попов. Той обясни, че белтъчните храни понижават pH на вътрешната среда на организма, което води до извличане на калция от костите, което повишава риска от развитие на остеопороза. Поради това, че белтъчните метаболити преминават през черния дроб и се отделят през бъбреците, функциите на тези органи също се нарушават. От Българското дружество по хранене и диетика припомнят, че нормално делът на белтъците трябва да бъдат не по-малко от 10, но не повече от 20 процента, на мазнините - 20-30 процента, а на въглехидратите - 50-60 на сто.

Всяка една диета, при която се засилва делът на един от тези нутриенти за сметка на друг, вреди и е опасен за здравето. Според специалистите по хранене, редукцията на теглото не трябва да превишава 4-5 кг за месец. При такива темпове на отслабване, рисковете за здравето са минимални.