Политикът изненадващо пристигна в родопското градче за отбелязването на 21 години от трагичните Майски събития от 1989 година, предаде БГНЕС. 

Доган обяви, че се радва на отричането и отхвърлянето на собствената си партия. Той определи този въпрос и като морален, и като политически.

Защо не ни обичат? Това е един много дълбок морален, но и политически въпрос. А кой обича тези, които успяват много, кой обича тези, които изпреварват времето, кой обича тези, които създават модели за съвсем друг вид взаимоотношения между държава, малцинства, права на човека, европейска перспектива. Аз се радвам, че не ни обичат, защото това е оценката за онова, което сме направили“, заяви от трибуната Доган,  който по традиция на подобни прояви говори последен. Той намекна, че в ДПС са “винаги с отворени обятия” и призовават всички да проумеят, че каузата на движението е справедлива.

Ахмед Доган изрази твърдата си увереност, че без ДПС страната не би могла да се управлява. "Защото сме в самия темел на вируса, в самия темел на единството на нацията на нашата държава. Това е залог за нашата увереност да влезем в Европа със самочувствие на равноправни граждани”, посочи Доган пред множеството на площада. 

Лидерът на ДПС влезе в диалог и с журналистите, сред които по-многобройни бяха тези от съседна Турция. Той се обърна и към огромната делегация от турските градове, в които живеят компактни маси нашенски изселници и им благодари за жеста, който са направили с присъствието си на този ден. 

" Животът ми е свързан повече от 20-ина години с Кърджали. В началото на тази връзка гледах на Кърджали с едно безличие, но когато вече започнах да го опознавам, имаше съвсем други подводни пластове, които ми отвориха очите”, започна с разбулването на гатанките си ДПС-водачът. 
Той припомни на заслушаното множество как още в самото начало при създаването на ДПС учредителите му били убедени, че “без права и свободи не може да има демокрация”. “И който посегне на правата и свободите, трябва да си даде сметка, че нарушава основния принцип на демокрацията. В продължение на 8 г. се научихме да управляваме и то сериозно. Стана така, че без нас е добре, но е повече зле”, посочи лидерът.
“Без ДПС е зле, ама всеки осъзнава, че без ДПС не става, не може да се управлява страната. И в един момент осъзнаха една много дълбока истина – ако ДПС е зло, започнаха да мислят: “Ела зло, че без тебе още по-зло!”, каза още той.

Доган не пропусна да похвали ДПС, че е “най-опитната партия в страната”. Тънък намек към управляващите от ГЕРБ отправи той: “Каквито и мускули да показват, каквато и смелост да демонстрират, никой не може да си помисли да посегне на правата и свободите. Дори да си го е помислил, вече трябва да си направи корекция. Убеден съм, че и тези стихии ще отминат, след наводненията остават пясъците”. Ахмед Доган призова избирателите си за единство повече от всякога, за да бъдат силни.

Вижте снимки от възпоменателния митинг в Джебел