Според Валери Серафимов - началник на отдела "Мониторинг на въздуха" в Изпълнителна агенция по околна среда, вулканичният облак не е опасен. По думите му това са твърди частици с големина от 10 микрона до няколко милиметра и са на много голяма височина. Така че въздействието му ще бъде същото, което оказва прахта от улиците, заяви той, цитиран от БТА.
Серафимов увери, че от агенцията контролират съдържанието на прахови частици във въздуха.

От Световната здравна организация обаче посъветваха европейците да останат по домовете си в случай, че от небето започне да се сипе пепел, предаде Асошиейтед прес. Организацията не знае какви точно са опасностите за здравето, заяви говорителят й Дейвид Епстайн, но отбеляза, че микроскопичната пепел е потенциално опасна за хората, ако започне да пада върху земята, защото вдишаните частици могат да стигнат до белите дробове и да предизвикат дихателни проблеми. По-голяма е опасността за страдащите от астма и други дихателни болести. 

"Положението е като вчера, вулканът продължава да изригва, да експлодира, да разпръсква пара", съобщиха междувременно от университета в Исландия, като прогнозираха, че това ще продължи поне още два дни.

От министерството на околната среда казаха, че не се очаква промяна в бълваното количество пепел, разнасяно от силните ветрове над Европа. Хиляди хектари земя на Изток от вулкана обаче са покрити с дебел слой пепел. В момента облякът се движи на Изток към Русия с близо 40 км в час. Вече е разтопена една трета от леда над кратера и близката река е придошла.

Метеоролози от американската служба "Акюуедър" заявиха, че изригващата вулканична пепел ще нарушава въздушния трафик над Европа поне до неделя. Според експерт от исландската метеорологична служба обаче проблемът може да продължи седмици, в зависимост от силата на ветровете. А Ройтерс цитира водещ вулканолог, според когото пепелта може да причинява проблеми в продължение дори на 6 месеца, ако изригването продължи.

Вулканичната пепел може да причини значителни повреди като на облицовката, така и на двигателите на самолета. По данни на американския геофизически институт около 100 самолета са попаднали на облаци от вулканична пепел за периода 1983-2000 г. В някои случаи двигателите за кратко са спирали да работят след засмукване на вулканични частици, но фатални злополуки не е имало.

Заради вулканичния облак общо 44 полета бяха отменени от летище-София. Над 50% от всички полети в Европа също пропаднаха. Затворено е въздушното пространство повече от десет държави.

Иначе времето у нас ще остане мрачно заради обичайните облаци, съобщиха синоптиците. Утре от Запад валежите ще спират, последно - в крайните източни райони привечер. Температурите ще са от 15 до 20 градуса, на места по поречието на Дунав до 21 градуса.

В неделя ще остане без съществена промяна, но от Запад отново облачността ще се увеличава и привечер и през нощта срещу понеделник ще започнат превалявания от дъжд, които ще обхванат почти цялата страна. Температурите ще се понижат и ще са от 12 до 17 градуса.
Ще превалява и във вторник, но в сряда валежите ще спират и в четвъртък ще бъде предимно слънчево, с температури от 17 до 22, на места 23, 24 градуса.

Вижте още снимки