Това заяви пред Дарик радио директорът на ГДБОП Станимир Флоров. Той допълни, че всичко, което правят, е, за да бъде в полза на обществото.

"Всяка година задържаните количества наркотици по Балканския път на наркотика, който минава през България, намаляват. От 2-3 години вече амфетамините не са проблем за нашата страна. Бум сред младите хора се наблюдава в употребата на екстази, който синтетичен наркотик, за съжаление, се произвежда в страните от Европейския съюз и влиза у нас оттам", каза Флоров. Според него този бум на екстази се наблюдава във всички страни от ЕС, както и в Турция.

Шефът на антимафиотите разказа още, че количестава синтетични наркотици, които в момента се задържат в България, вероятно не са произведени тук.
"Тук се извършва само част от прозиводството, натъквали сме се на таблетиране. А самият синтез на синтетичния наркотик е направен в страни около България. Попадали сме на количества синтетична дрога, произведена в България преди време, но заради поради промените, които настъпиха в курса на долара, амфетаминът в такива големи количества се произвежда по процедура за 2-3 месеца", каза още той.

В същото време след като беше засилен граничният контрол, производителите на синтетична дрога са се преориентирали да изнасят производството в страните около потребителя. Причина за това е, че когато една пратка трябва да премине през няколко граници, освен риска, се завишава и цената.

Флоров посочи още, че ролята на българите в международния наркотрафик е свързана преди всичко с транспорта.
"Тези хора наистина са наемани от лица, пребиваващи в Испания, но ролята им е една единствена и тя е свързана с транспорта. Зад цялата организация стоят производителите и крайните получатели на тази дрога, българите са само посредници, те са транспортьори, нищо повече. Българи в Испания дърпат конците на трафика на наркотични вещества и на организираната престъпност в нашата страна - това са лица, свързани с кражбите на луксозни автомобили, сега скимиращите устройства и фалшифицирането на документи, трафика на наркотици. Тези хора имат достъп до големи финансови ресурси", отбеляза антимафиот №1.

Той уточни, че в момента се извършват проверки и ревизии за незаконно придобито имущество и незаконно забогатели хора съвместно с ДАНС, комисията "Кушлев" и прокуратурата. На по-голямата част от тях са замразени банкови сметки, запорирани са имоти. Ако се докаже, че тези имоти са придобити по незаконен начин, те ще бъдат конфискувани в полза на държавата.

Флоров беше категоричен и по темата за отвличанията.
„Проблемът с отвличанията в България е решен със задържането на групата на „Наглите". Очевидно засега други групи за отвличания в страната няма. Ако имаше - за изминалите 5-6 месеца от ареста на „Наглите" щяха да направят ново отвличане", категоричен бе Флоров.