Това заяви пред БНР председателят на Варненския окръжен съд Ванухи Аракелян по повод нападките в медиите към съдебната система от вътрешния министър Цветан Цветанов.

"Невероятно трудно е да стоиш достойно на мястото си, когато ти се казва, че каквото и да направиш: няма да ти повярваме", каза още Аракелян по повод доживотната присъда на Георги Цветанов за убийството на 21-годишната студентка от Варна Радостина Евтимова, което бе посрещнато от аплодисменти в залата.

"Напрежението в съдебната система е смазващо. Пред препълнена зала да пращаш някого с доживотна присъда пред майки с черни забрадки или да разделяш деца от родители. В такава обстановка единствената отговорност е на човека с черната тога. Ако някой е грешен в системата, ние съдиите очакваме имена и конкретни хора. Ако има нещо от което да се срамува гилдията, нека се каже", категорична бе Аракелян, цитирана от БГНЕС.

Тя отбеляза, че по делото за убийството на Радостина тя и колегите й са имали над 70 часа съдебни заседания за 6 месеца.

"Не мога да говоря за другите съдилища, но като ръководител от 6 г. на едно от най-голямото съдилище в България, сме проверявани от редица институции не само в страната, но и от европейските. Те дадоха най-висока оценка на Варненския съд. Светът би рухнал, ако някой смята да нарушава правилата. Ние правим това, което ни е отредено от закона. Ако не е написано в закона, то не може да се направи", каза още съдийката.