"Те не са се укривали, подчертавам го. Георги е бил в дома на своята приятелка, с която живее от доста време, а Стоян е бил в дома на баба си, където също живее от доста време", заяви защитникът им Юлиян Георгиев, цитиран от bTV.
Той обаче не обясни защо те не са се появили по-рано, при положение, че всички медии съобщаваха постоянно за тяхното издирване. През цялото време близките им твърдяха, че не знаят къде са.

Желязков и Стоичков бяха обявени за общонационално издирване и никой не знаеше къде са повече от седмица. Днес двамата, придружени от бащата на Георги - адвокат Борислав Желязков, сами се явиха пред съдебните органи. В момента двамата са във Варненския затвор, където ще изтърпят наложените им мерки за неотклонение "задържане под стража".

Според решението на Великотърновския апелативен съд мярката за задържане под стража не подлежи на обжалване, затова и жалбата от адвокатите беше върната от Върховния касационен съд като неоснователна. По думите на адвокат Георгиев обаче според Европейската конвенция за защита правата на човека няма задържане, което да не подлежи на обжалване.

"Съдът не се съобрази отново с този наднационален нормативен акт, който тази Европейска конвенция сме подписали и сме длъжни да я спазваме даже и нашия закон да противоречи на нея", коментира юристът.

В момента Георги Желязков и Стоян Стоичков са в същото отделение на  затвора, където беше Майкъл Шийлдс преди екстрадирането му в Англия. Двамата ще останат там докато Върховният съд се произнесе по мярката. Двамата обвиняеми са задържани при строг режим, както поиска съдът.

Колкото до присъдата адвокатите все още очакват мотивите на Великотърновския апелативен съд, а до края на тази седмица тя може да бъде обжалвана. Вече е ясно, че адвокатите на Желязков и Стоичков ще обжалват решението на магистратите. Двамата бяха осъдени на общо 36 години затвор, след като преди това бяха оправдани.