Желева е изпратила писмо до Дол, с което го е известила, че оттегля кандидатурата си. Тя се оттегля и от поста външен министър.

Оттеглянето на кандидатурата за еврокомисар дойде след национален и европейски натиск над българския премиер Бойко Борисов, коментира европейското издание "Ню Юръп".
Вчера Борисов намекна за оттеглянето й, когато заяви, че „е притеснен относно здравето на Румяна Желева”.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви днес, че напълно уважава „личното решение” на Румяна Желева да оттегли кандидатурата си за поста еврокомисар, съобщиха от пресслужбата на ЕК. Междувременно българският премиер Бойко Борисов е информирал Барозу за намерението си да номинира за български еврокомисар Кристалина Георгиева, в момента вицепрезидент на Световната банка.

Моля да приемете оставката ми от всички позиции, заемани от мен, за да можете да предприемете необходимото за оттеглянето на кандидатурата ми за български еврокомисар. Това се казва в писмо на д-р Румяна Желева до министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от Министерство на външните работи.

Час след като МВнР оповести писмото, премиерът Бойко Борисов обяви, че не приема оставката на Румяна Желева като външен министър.