Сидеров отбеляза, че според "Атака" в държавните институции и в медиите на държавна издръжка трябва да се използва само официалният за страната - български език. Той уточни, че ако някоя общност иска предаване на майчин език, може да използва кабелните телевизии, например.

Премиерът Бойко Борисов каза, че подкрепя идеята за референдум, съобщи БТА. По думите му правата и свободите на малцинствата ще бъдат гарантирани. „По никакъв начин не искаме да се чувстват други хора, пренебрегнати. Надявам се, че ще направим всичко възможно българските мюсюлмани да знаят, че това не е срещу тях”, каза Борисов.

Той даде пример с много европейски държави, където били свиквани подобни референдуми.
„Именно референдумът ще каже – ако референдумът каже „да” - новините остават", добави министър-председателят.
Според него основната идея на този референдум е темата за новините на турски език в национален ефир да не се експлоатира политически.

Парламентарната група на „Атака” е внесла в Народното събрание необходимите 48 депутатски подписа за искане за референдум за новините на турски език в националния ефир. Според Конституцията за това са необходими подписите на 1/5 от депутатите. Може да се смята че подписите са събрани, добави Волен Сидеров.

Очевидно има хора, които имат интерес да раздухват етнически проблеми. Това каза във връзка с идеята за референдума секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев. По думите му новините на турски език не пречат и са необходими за нормалното демократично развитие на България.