59-годишният милиардер е бил закаран в болница, като нараняванията не застрашават живота му. Подробности относно причините за възникване на побоя в затвора "Конро" в Тексас засега не са известни.
Преди да бъде арестуван в средата на юни Алън Станфорд бе смятан за един от най-богатите американци. Той бе уличен в измама на стойност 8 млрд. долара, като в същото време е отклонил 1,6 млрд. долара за лична полза, след като е шмекерувал с документи на международна банка на островната държава Антигуа и Барбуда.
Банкерът и двама негови сътрудници са обвинени, че са измамили вложители от цял свят с 8 млрд. долара. Според обвинението концернът Stanford Financial Group изградил така наречената Система на снежната топка.
В продължение на години бизнесменът е обещавал високи печалби на клиентите си с на пръв поглед сигурни ценни книжа. Вместо това обаче влагал голяма част от парите в рискови ипотеки и финансови операции.
Център на неговата финансова империя беше карибският данъчен оазис Антигуа. Около една трета от 8-те милиарда депозити в Stanford Investment Bank идват от вложители във Венецуела.