Точно преди сто години на днешния ден финландският парламент одобрява излизането на Финландия от състава на Русия. Днешният ден във Финландия се отбелязва като главен национален празник.

Заради  онези наситени със събития времена, този акт остава малко встрани от вниманието на незапознатия наблюдател.

Какво всъщност се е случило?

Руската империя е била доста сложно организирана структура. Докато самата империя е била абсолютна монархия, влизащата в състава и Полша, например, е била конституционна такава на хартия и Николай Първи е коронясан отделно в Петербург и отделно във Варшава.

Ощв по-сложни са били  нещата с Финландия, която е в състава на империята, но се е  управлявала от местен Сенат, правителство, управляващо добре развита структура от местни общини, излъчващи от своя страна избираем парламент (Сейм).

След приемането на изборен закон през 1905 година, това е най-демократичната територия в Европа. Тогава се въвежда не само  всеобщото избирателно право, но  такова получават и жените - първата страна на континента, в която това се случва.

Финландия е разполагала със собствена парична единица - финландска марка, собсвени митници и данъчни служби.

Нещо повече. Без съгласието на Сейма, руският император не е можел да въвежда и променя данъци и закони на територията на Финландия.
При всичко това, Финландия е имала статут на Велико Княжество, а руският император - титлата "Велик княз на Финландия".
Той е назначавал губернатор, който се е явявал и  председател на съвета на министрите.

Шансът за пълна независимост се открива през 1917 година. В системата от връзки, зависимости  и взаимоотношения с Русия, монархическата институция е играела основна роля.

С отричането на Николай Втори от престола през пролеттана 1917 година и обявяването на Русия за република в края на лятото на същата година, правовото положение на Финландия фактически "увисва във въздуха". 
Там все още съществува генерал-губернатор, но не е ясно чий представител се явява фактически той.
През пролетта на онази година на проведените парламентарни избори във Финландия мнозинство печели Социал-демократическата партия, като цяло, проруски настроена.

На повторните избори през есента, няколко опозиционни, аграрни партии, както и партията на шведското малцинство успяват да оформят мнозинство и  да гласуват пълната независимост на Финландия.  По предложение на новоизбрания министър-председател Евинд Свинхувуд на 6 декември е гласувана декларацията за независимостта на младата финландска държава.

Въпреки, че във Финландия правителството не е социал-демократическо в онзи момент, на 31 декември с декрет на Совнаркома на Съветска Русия (съвета на народните комисари, правителството), независимостта на Финландия е призната и  с това фактически Финландия става пълноправна и суверенна независима държава.