Това заяви на пресконференция лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след заседанието на Централния съвет на партията.

За осъществяване на този "демонтаж" представителите на ДПС ще използват всички позволени демократични, политически и парламентарни средства, включително и вотове на недоверие към правителството.

„Участието на националистите във властта е шамар в демократичното лице на България, заплаха е за стабилността на страната. Езикът на омразата, омразата в действие и агресията са на власт. ГЕРБ подражава на националистите“, аргументира се Карадайъ.

Загробването на ГЕРБ не е наш проблем, но тяхната политика и поведение загробват държавата, посочи той. Според него демокрацията и стабилността в страната са под заплаха и това изисква спешни действия. Време е за решителни действия за изваждането на националистите и на всички, които са с тях, от властта, подчерта Карадайъ.

Той допълни, че преформатирането на управлението е задължително, независимо дали е с предсрочни избори. Той уточни, че следващата седмица ще водят разговори с БСП за евентуален вот на недоверие към правителството. За нас не стои въпроса за сближаване с кой да е, ситуацията в страната е тревожна и трябва да преодолеем този проблем, за да вървим напред като държава, коментира той.

Преформатирането на властта е неизбежно, дали чрез предсрочни избори или по друг начин, то е задължително, каза още Карадайъ.

По думите му европредседателството не може да е алиби за коя да е власт, още по-малко за власт с участието на националисти. Второто решение, отчитайки значението на председателството на България, като възможност за отстояването на мястото на България в променящия се ЕС,

Централният съвет реши да възложи на ДПС провеждането и поставянето в дневния ред на годишното заседание на Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) – повече Европа на съединението, мястото и бъдещето на Балканите по модела на българския етнически модел, превръщането на Европа, Балканите и България в зона, свободна от национализъм и радикализъм“, каза още Мустафа Карадайъ.

В отговор на въпрос за почетния председател на ДПС Ахмед Доган Карадайъ заяви, че той е участвал на вчерашно заседание на председателския съвет на движението, което е продължило четири часа и половина.