Приет е план за изтегляне на тежкото въоръжение, въвеждане на режим на прекратяване на огъня и схема за контрол на изпълнението на приетите споразумения, съобщи запознат източник, предаде ТАСС, цитирана от Агенция „Фокус“ .

"На преговорите в Минск е съгласуван план за изтегляне на тежкото въоръжение. Страните се договориха и за режима на прекратяване на огъня и схема за контрол на изпълнението на тези неща“, каза той.

Участниците в контактната група обсъждиха и държавното устройство в Донбас и провеждане на местни избори.

В срещата участваха представляващият Киев бивш президент на Украйна Леонид Кучма, пълмомощният представител на ДНР Денис Пушилин, пълномощният представител на ЛНР Владислав Дейнего, специалният представител на председателя на ОССЕ Хайди Талявини и посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов, който беше посредник в преговорите.

Могерини: Срещата в Минск е шанс да бъде запазен световният ред

Предстоящата в сряда среща в Минск в "нормандски формат" ще бъде за всички шанс да се съхрани световният ред, заяви в Европейския парламент днес върховната представителка на ЕС по външните работи и политиката по сигурността Федерика Могерини, цитирана от ТАСС и БТА.

"Утре ще има шанс, който не трябва да се изпуска. Шанс за спасяване на хора, за спазване на принципите на международното право, за запазване на суверенитета и за възстановяването и поддържането на мира в Европа", подчерта тя.

"Моето послание към преговарящите страни, особено към Русия, е следното: утре в Минск да се възползват от възможността и в края на краищата да съгласуват спазването на Минското споразумение", отбеляза Могерини.

Тя констатира, че в Минск ще стои въпросът "да бъде запазено нещо като съществуващия глобален ред".

Порошенко: Утрешната среща в Минск е един от последните шансове

Насрочената за утре среща на върха в "нормандски формат" в Минск е "един от последните шансове да бъде обявено безусловно прекратяване на огъня и да бъде изтеглена тежката артилерия", заяви президентът на Украйна Петро Порошенко, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Порошенко подчерта тясната координация на усилията на Украйна с Германия и Франция в подготовката на утрешната среща.

Украинският президент увери, че страната му полага огромни усилия, въпреки сложната ситуация, да провежда реформи - да се бори срещу корупцията и да създава благоприятен инвестиционен климат.

Анкета: Ще има ли политическо решение кризата в Украйна?