На специален брифинг главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви пред журналисти, че след усилена работа с гръцките власти вече има конкретни резултати.

"Установено е, че на 20 декември Сертов се е регистрирал в хотел "Нана" в район Лариса в Атина, близо до жп гарата. На 21 декември е обикалял в района, вечерял е сам в таверната на хотела, бил е видимо спокоен, разговарял е на гръцки и на английски. В последствие на 22 декември в 8.00 ч. сутринта е напуснал хотела", разкри Лазаров, като уточни, че гръцката полиция отишла малко по-късно и не могла да установи контакт с него.

Главният секретар се обърна с молба към Сертов като колега, при първа възможност да си покаже личната карта в някое районно управление, независимо къде в ЕС.

"Това ще ни даде възможност да прекратим всички процедури, да се ровим в личния му живот и да провеждаме оперативно –издирвателни мероприятия къде се намира
”, заяви Лазаров.

Той подчерта, че Сертов нито е извършил престъпления, нито някакви нарушения, нито има данни за осъществено спрямо него. Затова се надява, ако действително следи процесите в страната, "това да бъде жест към нашите колеги". Лазаров все пак допусна, че било възможно ексшефът на ДАНС да не знаел, че полицията на две държави го търси.

Главният секретар уточни, че дори съпругата на Сертов да поиска издирването му да спре, това не може да се случи, докато надлежен орган не установи местонахождението и самоличността му.

Лазаров допълни, че за последното му местонахождение българската полиция е уведомила не съпругата, която подаде сигнала за изчезването му, а сина на бившия шеф на ДАНС.

Не е ясно накъде е заминал Сертов, след като е напуснал хотела, нито с какво. Установено е, че автомобилът, с който е напуснал България, не е бил засечен в района.

Петко Сертов беше в неизвестност от 5 декември и бе обявен за издирване както чрез Интерпол, така и Шенгенската информационна система.