Това заяви руският президент Владимир Путин в годишното си послание към руския парламент, което отправя за 11-и път, съобщиха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Държавната дума и Съветът на Федерацията, двете камари на Федералното събрание (руския парламент), се събират на единственото си съвместно заседание в годината за посланието на държавния глава.

В изявлението си Владимир Путин даде да се разбере, че е безсмислено да се говори на Русия от позиция на силата.

"Русия няма да позволи да бъде разчленена по югославски сценарий, така както вече не даде на Хитлер", подчерта той.

Държавният глава предупреди, че санкциите са вредни за всички страни, включително за онези, които ги налагат. Путин е убеден, че санкциите не представляват само "нервна реакция на САЩ и съюзниците им", предизвикана от поведението на Русия във връзка със събитията в Украйна и от "кримската пролет".

"Убеден съм, че ако го нямаше всичко това, щяха да измислят някакъв друг повод, за да възпрат растящите възможности на Русия, да повлияят върху нея или още по-добре - да я използват в свой интерес. Този начин на действия не е от вчера", добави Владимир Путин.

Руският президент коментира, че всеки път се подема политика на сдържане на Русия, когато тя стане прекалено силна.

Той обвини Запада, че лицемерно прикрива държавен преврат в Украйна с приказки за човешки права.

"Русия ще уважава Украйна като братска държава, която има право да избере сама своя път на развитие", обеща Путин. В същото време той отбеляза, че събитията са показали, че руската политика в тази страна е правилна.

"Крим и Севастопол са неотменима част от Русия", даде да се разбере той.
След провелия се референдум на 16 март, Крим и Севастопол се присъединиха към Руската федерация.

По думите на Путин, Крим е толкова свят за руснаците, колкото Храмовият хълм в Ерусалим за евреите. Президентът заяви, че анексирането на Крим е било извършено при пълно съблюдаване на международното право и че Русия няма да се поддаде на натиска, който Западът й оказва заради анексирането на полуострова.

Владимир Путин защити агресивната външна политика на Кремъл, като заяви, че тя е необходимо за оцеляването на страната.

"Националната гордост и суверенитет са "необходимо условие за оцеляването" на Русия. Ако за много европейски страни суверенитетът и националната гордост са забравени понятия и лукс, то за Руската федерация истинският суверенитет е абсолютно необходимо условие за съществуването й. Искам да подчертая: или ще сме суверенни, или ще се разтворим в света. И, разбира се, другите държави трябва също да проумеят това", заяви руският президент.

Путин обяви още, че страната му ще е отворена за света.

"Никога няма да поемам по пътя на самоизолацията, това би било признак за слабост", изтъкна той.

Държавният глава даде да се разбере, че Русия няма да влиза в една скъпоструваща надпревара във въоръжаването.

Путин разкритикува плановете на САЩ да разположат противоракетен щит в Европа. В същото време обаче той увери, че страната му ще гарантира сигурността си изцяло, включително с нестандартни решения, ако се наложи.

По думите му, след като САЩ едностранно напуснаха през 2002 г. договора за противоракетна отбрана, се е появила заплаха да бъде нарушен стратегическият силов баланс в света.

"Това е опасно не само за Русия и останалия свят, но е "вредно и за самите САЩ, тъй като създава опасната илюзия за неуязвимост". Тя засилва стремежа на Вашингтон към едностранни, често необмислени решения и към поемане на допълнителни рискове", предупреди руският лидер.

Путин отбеляза, че директно или иззад кулисите, САЩ винаги влияят върху отношенията на Русия със съседните й страни.

"Понякога човек дори не знае с кого е по-добре да разговаря - с правителствата на някои държави или директно с американските им покровители и спонсори", подчерта той.

Владимир Путин заключи, че Русия ще брани многообразието на света, ще брани истината, за да възпрепятства опитите да бъде изопачавана пред света.