Около 16.00 ч. автомобил е спрял край паркираните пред входа на Еврейския музей в белгийската столица коли. От него слезли двама мъже, които оставили на земята чанти и открили огън по преминаващите.

На място са загинали двама туристи от Тел Авив и портиерът на музея, а доброволка към културната институция е била ранена тежко, съобщиха от белгийското министерство на външните работи.

Вижте снимки >>>>

На мястото са пристигнали министрите на вътрешните и на външните работи. Според вътрешния министър Жоел Милке очевидно става дума за атентат срещу еврейската общност.

На извънредна среща на премиера, вътрешния министър и кмета на Брюксел е взето решение да бъде въведена предпоследна степен на готовност за действия при кризи. Опасенията са допълнително подсилени от предстоящите утре избори за Европейски парламент и всички свързани с това събития - гласуване на белгийските граждани, но и дейности на институциите на ЕС, разположени в града.

Медиите цитираха представител на еврейското вероизповедание, който твърди, че в музея не са получавани заплахи.

Един от свидетелите е успял да запише номера на използвания от нападателите автомобил преди шофьорът да напусне мястото на инцидента.

Над 10 души са получили помощ на място, след като са станали свидетели и са изпаднали в шок.

Мястото на инцидента е в непосредствена близост до площад "Саблон" - една от забележителностите на Брюксел, привличаща много хора, особено в почивните дни.