Самолетът, с който ще бъде принесен благодатния огън, отлетя късно през нощта за Тел Авив. На борда му са няколко официални лица, поканени лично от Иван Михайлов - пловдивският бизнесмен, платил пътуването, съобщи bTV.

По обяд на Велика събота се очаква появата на Благодатния огън - едно от чудесата, които се случват всяка година на този ден от Страстната седмица. Тайнството се извършва в параклис, издигнат на мястото, където е погребан Христос.

„Ще бъдем в Израел към 7:30 сутринта, вземаме благодатния огън и вечерта се прибираме," обясни Иван Михайлов плана за съботния ден. Михайлов е крупен пловдивски бизнесмен, занимава със строителство и метали и страни от медийни изяви.

На въпрос скъпо ли е наемането на самолет до Израел - мистериозният благодетел отговаря: „За тези неща не искам да говоря. Човек, когато прави дарения, не гледа дали е скъпо, или евтино! Би трябвало от сърце да го прави преди всичко,” категоричен е строителният предприемач.

Самолетът с благодатния огън от Йерусалим ще кацне около 19:00 часа на летище Пловдив, след което ще продължи за столицата. Във Варна благодатния огън ще бъде донесен от Румъния от митрополит Кирил към 20.45ч.