„С нашите партньори, рано или късно, достигаме до хората, които търсим. И тогава ще им е действително по-трудно”, добави той, цитиран от "Фокус".
(Вчера с помощта на Интерпол в Дубай бе задържан друг отдавна издирван обвиняем - Христофорос Аманатидис - Таки - б.р.)

Междувременно, от публикуваната стенограма на правителственото заседание, стана ясно, че там също е обсъждано как е било допуснато Пламен Галев и Ангел Христов да се укрият и да не влязат в затвора, където да излежат постановените им присъди. Ядосан от изчезването им, премиерът е разпоредил да се направи всичко възможно в момента, в който "съдията удари с чука" и даде осъдителната присъда, да казва на подсъдимия: "От този миг ти вече си затворник". След това Съдебна полиция да му слага белезниците и той веднага да отива в затвора.

Вчера Борисов, видимо афектиран от въпрос дали дупнишките бизнесмени не се подиграват с правителството, заяви пред журналисти, че кабинетът няма никаква вина и съдът или прокуратурата са можели да наредят задържането им.

Главният прокурор Борис Велчев обаче коментира остро, че такива коментари показват непознаване на закона, защото Върховният касационен съд произнася присъдата си не в съдебно заседание, в което подсъдимите присъстват, а задочно, и е нямало как братя Галеви да бъдат арестувани. Те отдавна бяха на свобода с парична гаранция.

"Питат ме хора: „С кой акъл търсите някого, който трябва да е в затвора?” и аз не мога да обясня, а никой не пита за съдия, прокурор, а казват: Каква е тая държава? Осъдени и, примерно, решили днес да не ходят. Не казвам, че са избягали, защото не знам, може да са избягали, но е факт, сигурно има и много такива", казва Борисов пред министрите. 
"Харчим пари за издирването на Пламен Галев и Ангел Христов. За това и утре МВР ще дойде при Министерство на финансите и ще каже – дай ни допълнително още пари, защото ние сме гонили, издирвали, търсили толкова и толкова вече с влезли в сила присъди хора", добавя той.

Премиерът се обръща зам.-министъра на правосъдието Деница Петкова и предлага, ако може да се направи законова промяна.
„Имам и такава молба. Инициирай една среща със съдии, прокурори и ги попитай, дали ако нещо се промени да има по-задължителен характер, при какви случаи това да става. Защото утре може да е някой убиец, който да излезе и да направи още убийства. Това хората не могат да го схванат. Дайте си една пресконференция хората да чуят защо се е получило така, защото българите са мнителни – толкова народ е пуснат от арестите и спокойно могат да си кажат – ами те, примерно са ги пуснали, за да имат възможност да избягат, ако, разбира се, те не се явят на място. Просто хората да ги информираме за рисковете и защо така се прави, а съответно пък прокурорите да не го допускат занапред. Защото сега, ако не се явят, трябва да заработи издирването на МВР, бригади от хора, секретни постове, граници, да ги търсят – това са пари на данъкоплатците. Веднага Шенген, веднага червена бюлетина и там ще опишем: осъдени, но не влезли в ареста, а си отишли вкъщи и сега ние ги търсим”, казва още премиерът на Петкова.

Тя обяснява, че Кюстендилският окръжен съд, който на първа инстанция постановява изцяло оправдателни присъди за Галеви, логично не е изменил мярката им парична гаранция в по-тежка. "След това делото се разглежда от Софийския апелативен съд. Той приема, че и двамата са виновни и им налага наказание лишаване от свобода, там законът дава възможност и лично аз като съдия бих процедирала така – на място да ги задържа, защото присъдата се обявява публично в съдебно заседание в присъствието на въпросните господа подсъдими. Там е бил моментът, когато е трябвало да бъдат задържани. Това не е установено с императивни задължителни норми, но има възможност и е логично", добавя Петкова.

Тя потвърждава думите на главния прокурор, че след това ВКС не е можел да обяви решението си публично, защото има тайно съвещание, в което трябва да се оттегли и в рамките на един месец да се произнесе. "От гледна точка на съдиите пред тях не е имало формално основание да им изменят мярката в задържане под стража, тъй като биха могли да бъдат обвинени, че те предварително, преди тайното съвещание, обявяват решението си", добавя зам.-министърът.

На това Борисов отговаря недоволен: "С една дума, охлади настроението ми от сутринта. Аз бях убеден, че може да се промени законът – като тропне съдията с чука, да го задържат. Само че се оказва, че ВКС не задържа, а потвърждава. А в същото време, ако те задържат на втора инстанция, а ВКС те оправдае, времето между втората инстанция и ВКС, че си стоял в затвора или в ареста без да имаш вина за това…"
"Ние там бихме могли да бъдем съдени за непропорционалност на ареста и за липса на законово основание", допълва Петкова.
"Точно така и веднага ставаме обвиняеми ние като държава, в случая съдебната власт – то е същото като презумпция, и ни съди в Страсбург", казва премиерът.

Тогава Петкова заявява, че ако главният прокурор издаде методически указания на всички прокурори – в момента, в който в съдебно заседание узнаят за осъдителна присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода, незабавно да поискат задържане под стража от съдията, ще има много по-ефективен резултат.

"Добре, даваш ми още по-добро предложение, защото няма да се налага да се променя законът. Спираме до тук, защото искаме да имаме прекрасни отношения със съдиите като общност", заявява накрая Бойко Борисов.