От 14 ч. бе възстановено движението на тежкотоварните автомобили над 10 тона и в областите Добрич, Варна, Бургас и Силистра, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". При необходимост и по преценка на директорите на съответното областно пътно управление и съгласувано със съответната областна дирекция на МВР ще бъдат въвеждани временни организации на движението.

В четирите области бе обявен "червен код" от вчера до днес в 14 часа. Тези кодове бяха въведени пред около 10 месеца от метеоролозите. Червен код значи, че времето може да доведе до жертви по пътищата. На много места температурите са от минус 18 до минус 5 градуса, добави Павлова.
 
Павлова посочи, че по данни на метеоролозите в последните 20 години такива студове и снегове с такава продължителност не е имало.

"Може би се драматизира много и от медиите, но това помогна. Защото нашите апели, включително и моите: ако не се налага, не пътувайте, наистина хората се съобразиха и съм много благодарна. Имаше изключение, автобус, возещ туристи при издадена заповед 4 часа по-рано за код червено, влезе на пътя на Бургас - Варна и естествено заседна. Това е друго, но повечето хора разбраха и не излязоха навън", подчерта Павлова. Тя допълни, че трябва да има дисциплина и "когато кажем, че е затворено, значи е затворено".
 
Според Павлова, техниката трябва правилно да се разпредели. Извадихме над 1200 единици техника, значи техника има, просто трябва правилно да се разпредели. Спрямо територията на България и трафика пътищата ни никак не са лоши, ако изградим тази пътна инфраструктура, която планираме. Тя отбеляза по повод предложението на МС за вдигане на максималната скорост на 140 км в час по магистралите, че жертвите по пътищата не са по магистралите, а по страничните пътища. Смятам, че ще имаме много добър трафик. Трябва да направим така, че да преразпределим тежестта от обикновения потребител, гражданите, живеещи тук, да преразпределим тежестта по плащането на винетки към тежкотоварния и транзитния трафик. Там трябва да е голямата тежест, заяви Павлова.

Тя поясни, че превозвачите трябва да си поемат по-голяма тежест в цената, отколкото пътуващите хора и се надява това да стане чрез електронната тол - система, която смятат да се въведе само за ТИР-овете.

Остава бедствено положението в общините Аксаково и Вълчи дол. Това съобщиха от Кризисния щаб във Варна. Отменено е бедственото положение в Суворово, Ветрино и Долни Чифлик.

Снощи бе възстановен трафикът в двете посоки на пункт на българо-турската граница, на Дунав мост също е възстановен трафикът от двете посоки на всички видове превозни средства, както и на българско-сръбската и на българо-гръцката граница.

Затворени за всички МПС са направленията Кичево-Оброчище, Девня-Дъбравица, Шипково-Рибарица. Всички МПС задължително да се движат с вериги по пътя Слънчев бряг-Обзор, Гоце Делчев-Петрич, Габрово-Узана, Велинград-Сърница-Бърдуче, Белово-Юндола, Ракитовo- Превала, Велинград-Превала, Асеновград-Първомай, Сливен-Стара река, както и по всички пътища на община Самоков. Товaрните автомобили да са с вериги по пътя село Гърляново-Гюешево, Садово-Хасково, Тополовград -Звездата, Хасково-Кърджали, Харманли-Пловдив, както и всички пътища в област Търговище, съобщи Мария Бозова от Съюза на Българските автомобилисти.

Отпада ограничението за движение с вериги на товарните автомобили през Ришкия проход. Отпадна и ограничението за прохода Котел -Омуртаг. По-рано тази сутрин бяха отворени пътищата Брезник-Божурище и Брезник-Сливница в област Перник, както и пътя с. Златна нива-с. Войвода в област Шумен. 


Вижте прогнозата за времето през февруари