Военнослужещи от Военноморските сили направиха демонстрация на способности по овладяване на кораб-нарушител, заподозрян за трафик на оръжие в националните морски пространства.

Всички снимки вижте тук >>

В показната акция участваха военни моряци от Флотилия бойни и спомагателни кораби, Морската вертолетна авиобаза "Чайка" и Морския специален разузнавателен отряд.

Снимка: "Булфото"

В демонстрацията пред Морска гара Варна участва моторен катер (кораб-нарушител), бойни високоскоростни лодки и военноморски вертолет "Пантер".

Снимка: "Булфото"

Военното събитие е част от програмата за отбелязване на Деня на храбростта и празника на Българската армия. Ограниченията заради коронавируса наложиха отмяна на традиционния парад на жълтите павета в София, а водещите събития бяха изместени в различни части на страната.

В 10.50 часа в 3-та авиационна база в Граф Игнатиево се състояха съвместни полети за демонстриране на бойни способности от Военновъздушните сили на България. В полетите участва личен състав от военното формирование 28 000-Граф Игнатиево, със самолети МиГ-29 и Л-39ЗА, както и от формированието 32 040-Крумово, с вертолети Ми-24 и "Кугър". Беше показана съвместна операция по търсене и спасяване на катапултирал пилот над вражеска територия.

Снимка: "Булфото"

В 11.00 часа в района на учебния център "Црънча" силите за специални операции демонстрираха различни бойни способности. Формирования на Съвместното командване на специалните операции показаха разузнаване, обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници, изпълниха парашутни скокове, инфилтрация на снайперистки тим от хеликоптер по способа "бързо въже", представиха способности по ръкопашни техники и изпълниха динамични стрелби с пистолет и автомат. Демонстрациите завършиха с парашутен скок и развято отвисоко национално знаме.

Снимка: "Булфото"

Проявите по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия завършиха в София с отдаване на почит към героите, загинали за свободата и независимостта на България. В 11.30 часа президентът Румен Радев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин на площад "Свети Александър Невски".

Снимка: "Булфото"