С военен ритуал пред сградата на Военноморския музей във Варна беше отбелязана днес 110-ата годишнина от Първата балканска война и успешната атака на торпедоносеца "Дръзки" срещу турския крайцер "Хамидие", предаде БТА.

Военни почести и полагане на венци и цветя имаше на паметника на командира на Морските ни сили по онова време кап. I ранг Димитър Добрев.

Ветерани, представители на местната власт и военни командири отбелязаха годишнината.

"Имаме велик православен дълг винаги да си спомняме за вождовете и воините, паднали за вярата и освобождението на нашето Отечество", каза в словото си Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. В съслужение с други свещеници той отслужи панихида пред Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г. в крайморския град.

"Църквата постановява всеки ден, на всяко богослужение, на всяка света литургия, да споменаваме падналите на бойното поле и по принцип да се споменава христолюбивото ни войнство за мъжество, кураж и неизменна читавост в предстоящите ни житейски обстоятелства", посочи владиката.

Той изрази съболезнования към потомците на загиналите воини и призова българите да поддържат жива паметта за героизма, дълбокото проникновение, мъжеството, чувството за национален дълг, за принадлежност към род. По думите на митрополит Йоан това е същностното и важното, и "съгрява човешкото сърце" да извърши такъв велик подвиг - да заплати с живота си за Родината.

Да се поклонят пред подвига на падналите за свободата на Отечеството дойдоха областният управител Марио Смърков, зам.-кметът Пейчо Пейчев, началникът на полицията старши комисар Атанас Михов, офицери, ветерани, общественици. Строят на почетния караул бе приет от началника на щаба на Военноморските сили кап. I ранг Камен Кукуров.

Организатори на ритуала бяха Община Варна, Варненската и Великопреславска митрополия и командването на ВМС.