Жители на варненския район "Аспарухово" и протестиращи от палатковия лагер до Общината във Варна излязоха на протест на Аспаруховия мост с искане за цялостен ремонт на съоръжението. Мотивът е, че от пет години се правят само козметични ремонти, а колоните на моста са в лошо състояние. Обмисля се и изготвянето на петиция, която да бъде подкрепена от всички, които искат цялостен ремонт на Аспаруховия мост.

Протестиращите искат ясни отговори от институциите, защото някои участъци от моста не са ремонтирани откакто е построен през 1976 г.

Ремонтните дейности на моста започнаха през 2016 г. и уверенията на тогавашния регионален министър Лиляна Павлова бяха, че те ще приключат в края на 2018 г. Към момента са похарчени 7 милиона лева от обещаните 30 милиона, а работата е свършена наполовина и бяха ремонтирани тези участъци на моста, които са в периферията му.

Все още не е ремонтирана основната част на съоръжението - това, което минава над канала. Там има елементи, които не са подменяни от 44 години, а последното конструктивно изследване на стоманените болтове по колоните е правено преди 20 години.

"В момента на моста ни притеснява неговото състояние. Той е изключително зле, особено колоните отдолу, които никой не вижда, преминавайки по моста. Бетонът е разрушен. Самата арматура е изгнила вече", каза варненката Мария Георгиева пред БНТ.

"В крайна сметка, това съоръжение не може да бъде оставено на произвола на съдбата. Оттук минава половин България", категорична е Албена Маринова.

От Пътната агенция обясниха, че за тази година повече ремонти на моста няма да се правят. Не уточняват и дали се предвиждат за следващата година, но уверяват, че мостът е в много добро състояние и хората няма за какво да се притесняват.

"Колоните, които са били в много лошо състояние по ремонтираните съоръжения са основно ремонтирани, като са подновени част от армировката и е усилена армировката, санирани са, покрити са с ново бетоново покритие. Останалите пет съоръжения подлежат на текущо поддържане. Абсолютно безопасни са за преминаване", каза инж. Иван Досев, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура".

Според експертите, мостът е в много добро техническо състояние и хората няма за какво да се притесняват.