Минералният басейн, разположен край Офицерския плаж във Варна и известен като "Топлата вода", се полза целогодишно от варненци, предимно възрастни хора. Даже го нарекоха "басейна на народа".

Няма нищо лошо в ползването на басейна, но е в период на карантина.

Днес полицейски екип с мъка успя да убеди хората да излязат от басейна. По всяка вероятност той ще бъде източен.

Вижте снимки >>

Нови обвиняеми за неспазване на карантина

Още три досъдебни производства за неспазване на 14-дневната карантина по време на извънредното положение поема Апелативната прокуратура във Варна, съобщиха от пресслужбата й. Две от тях са били образувани от Териториалното отделение в Девня, а другото е на Районната прокуратура във Варна.

Варненските полицаи с мъка изгониха къпещите се в "Топлата вода"

Снимка: Булфото

Досъдебните производства са за нарушаване на наредбата, правилата и мерките, издадени против разпространяването на заразна болест, каквато е коронавирусната инфекция - престъпление по член 355, ал. 2 от НК. Деянията са извършени по време на обявеното извънредно положение заради COVID-19, свързано със смъртни случаи, уточняват от прокуратурата.

От пресслужбата допълват, че често сред нарушителите са шофьори на товарни камиони, които след завръщането си в страната не изпълняват карантинния период от 14 дни, а отново поемат зад граница. Другите случаи са на варненци, завърнали се от рискови страни, най-често Италия, които използват престоя си тук за лична работа.

От началото на обявяването на извънредното положение до момента Апелативната прокуратура във Варна осъществява специален надзор на 11 досъдебни производства за нарушаване на правилата и мерките против разпространяването на коронавируса.

Варненските полицаи с мъка изгониха къпещите се в "Топлата вода"

Снимка: Булфото

Затварят автоматите за кафе

Да се спре работата на вендинг автоматите за кафе разположени на открито, а тези, които са на закрито (в административни сгради, хранителни магазини, бензиностанции и др.) да работят като се прилагат всички мерки за безопасност и санитарно-хигиенни изисквания. Мярката е част от заповед на кмета на Община Варна, във връзка с решение на Областния оперативен щаб. Заповедта предвижда още всички водачи на леки таксиметрови автомобили, превозващи пътници, задължително да използват предпазни средства - тип маски. Всички обекти за търговия с нехранителни стоки на територията на общинските пазари трябва да бъдат затворени.

Дезинфекцията в градския транспорт

Девет машини на сметопочистващите фирми дезинфекцират всеки ден над 400 автобусни спирки във Варна. Обработките се извършват с разтвор на натриев хипохлорид. По три са машините, които работят на територията на районите "Приморски" и "Одесос", дезинфекцират се и спирките по пътя за курорта Златни пясъци. По една машина работи в районите "Аспарухово", "Младост" и "Владислав Варненчик".