Служители от сектор "Престъпления против собствеността" в Областната дирекция на МВР във Варна успяха да спрат жителка на Девня да предаде 30 000 лева на мними полицаи, съобщиха от пресцентъра на дирекцията в крайморския град.

В ранния следобед оперативните работници спрели автобуса от Девня за Варна, в който жената пътувала. Само изключително бързата намеса на униформените е възпрепятствала даването на парите, допълват от полицията.

Схемата на опита за измамата е добре позната - на телефона на жертвата звъни непознат, който се представя за полицейски служител и "пуска в действие" известния сценарий за провеждана полицейска операция в града, в който тя живее. Следва призив за съдействие и уточняване на мястото, където жената трябва да остави уговорената сума, припомня БТА.

За пореден път от полицията напомнят, че институциите никога и по никакъв начин не се обръщат към хората за съдействие с искане на пари. При всеки подобен опит за въвеждане в заблуждение, жертвата своевременно трябва да сигнализира на телефон 112, както и в дежурните части на структурите на МВР.

Преди дни от полицията съобщиха, че през миналата година са предотвратени 216 опита за телефонни измами. През януари тази година техният брой е 39.