С тържествена архиерейска Света литургия в Катедралния храм, издигане флага на Варна и литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица започна днес Денят на крайморския град.

 

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Празника, чиито основни организатори са общината, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия, уважиха ръководители на местната власт, депутати, представители на дипломатическия корпус. Сред гостите беше и омбудсманът на Републиката Мая Манолова.

В рамките на деня са планирани серия концерти, спектакли, спортни прояви. Специално внимание ще бъде обърнато на децата, за които са предвидени ателиета, развлекателни програми и работилнички. За любителите на народната музика ще свири гайдарският оркестър "Диньо Маринов", а на централния площад "Независимост" ще бъде традиционният концерт на открито на Държавната опера.

В 20 часа в Летния театър ще започне церемонията по връчване на почетни звания и отличия на община Варна, а програмата ще продължи с изпълнения на Михаил и Кристина Белчеви и фолклорните ансамбли "Варна" и "Тракия"-Пловдив.

Час по-късно ще започне концертът в свободната зона на пристанището. На сцената ще излязат поп дуото "Моранди" от Румъния, Славин Славчев, Атанас Колев, Папи Ханс, Виктория Георгиева, 100 кила, Дийп зон прожект и Орлин Павлов.

В 22 часа за трета поредна година над 100 варненци ще се включат в нощно бягане "Пътят към светлината" в Морската градина, посветено на Деня на Варна. Бегачите ще са със светещи челници и гривни и ще минат по предварително подготвен маршрут с начало и край, в рамките на крайморската алея и Морската градина. Участници ще мога да се включват или напускат групата на определени места, т.н "спирки". Идеята е всички да се движат в група, като най-бавните ще задават темпото. Организирана е и томбола с награди.

По традиция ще има и празнична заря, чието начало ще бъде около 23,20 ч.

Навръх празника на града във Варна ще бъде изложена Световната купа по волейбол. Ценният трофей ще бъде поставен на входа на Морската градина - дни преди старта на шампионата на планетата, чието откриване ще бъде във Варна.

Кметът на града Иван Портних отправи празнично послание към варненци - "млади и стари, кореняци или новодошли":

"Честити да сте всички, здрави и вдъхновени в делата и мечтите си! Мнозина обичат да цитират Ърнест Хемингуей с неговото: "Всичко, което е далеч от морето, е провинция." Мисъл, която за всеки варненец е само изтъркано клише. Защото ние, варненци, нямаме нужда от подобни литературни доказателства. Това, което трябва да знаем, ние го знаем със сърцето си, останало на някоя пейка в лятна вечер в Морската градина, с ума си, който неуморно ден и нощ се връща към мечтания бряг, където и да сме по света, с всичките си сетива, които никога няма да се наситят на мириса на морето и звука на вълните.

Защото тук започва всичко. Първият смях на децата ни и гордостта в очите на родителите ни. Те ни карат да се обръщаме с достойнство назад и още по-смело да гледаме напред. Защото Варна е кръвта, която тече във вените ни, хоризонтът, от който тръгват мечтите ни и домът, в който искаме да се връщаме винаги!, пише в честитката си варненският кмет.

Градският транспорт и паркингите днес в града са безплатни.

 

В рамките на празника са планирани няколко спортни прояви. Ще бъдат наградени победителите в 18-а международна ветроходна регата "Кор Кароли". В 22 ч. ще бъде поставено началото на празничния "светещ" крос с челници и гривни в Морската градина.

 

Над 10 събития - концерти, ветроходна регата и детски спектакли, са предвидени за празника на морската столица. За празника на града е нарисувана и уникална 21-метрова картина, която показва емблематични варненски забележителности. Платното е дело на трима ентусиасти - Николай Русев, Димитър Щерев и Димитър Русев.

Три събития са предвидени за сцена "Раковина" в Морската градина - от 10:30 ч. ще се проведат детски улични спектакли, в 17:30 ч. ще свири гайдарският оркестър "Диньо Маринов" при НЧ "Васил Левски 1945", а от 19 ч. ще Богдан Томов ще изнесе концерт с децата на Варна.

От 19 ч. в Римски терми ще свири камерният оркестър "Анима", а от 21:00ч. на площад "Независимост" е концертът "Синатра симфони" на Васил Петров със симфоничния оркестър на Държавна опера - Варна с диригент Мартин Пантелеев.

 От 20 ч. в Летния театър ще започне церемонията по връчване на почетни звания и отличия на заслужили варненци, след което зрителите ще могат да се насладят на концерт с участието на Орлин Павлов и събралата се специално за празника група "Каффе", Белослава и Графа.

В 22 часа за трета поредна година над 100 варненци ще се включат в нощно бягане "Пътят към светлината" в Морската градина, посветено на Деня на Варна. Бегачите ще са със светещи челници и гривни и ще минат по предварително подготвен маршрут с начало и край, в рамките на крайморската алея и Морската градина. Участници ще мога да се включват или напускат групата на определени места, т.н "спирки". Идеята е всички да се движат в група, като най-бавните ще задават темпото. Организирана е и томбола с награди.

Наситена със събития ще бъде и свободната зона на пристанището. От 18:30 ч. ще се състои награждаването на победителите в 17-ото издание на Международната ветроходна регата "Кор Кароли" (Бургас - Св. Влас - Варна). От 20:30ч. е началният час на празничния концерт с участието на група "Jeremy?", Виктория Георгиева, Атанас Колев, Дивна, Дара, Тита, Дамян Попов и Миа, Михаела Филева и VenZy, Орлин Павлов, Графа, Павел и Венци Венц, 100 кила и DJ Sagi Abitbul (Израел).

Тържествата ще завършат с грандиозна заря в 23.30 часа.