Жена с увреждания от Варна не получава обезщетения за инвалидност, а и не може да си намери работа, защото е на 61 години. Кета Петрова живее без никакви доходи, не е в състояние да си купува и животоспасяващите лекарства, съобщи БНТ. 

Преди години Кета Петрова получава инсулт, движи се трудно, чува тежко, засегнато е и зрението й. Тогава при явяване пред ТЕЛК медиците преценяват, че е с 80 % инвалидност, но през годините процентът пада до 30. Така Кета Петрова е лишена от инвалидна пенсия, няма и работа.

Искам да работя, но какво? Надомна работа ли? Как ще я взема? Ползвам колата на инвалидите, когато трябва да ходя по инстанции и доктори, казва жената.

Доскоро Кета Петрова разчита на доходите на възрастните си родители, но след тяхната смърт финансовото й положение рязко се влошава.

Как издържам всеки месец? Имам леля на 82 години, която ми подхвърля помощта си от 50 лева, благодарение на съседите съм борчлийка на три семейства тука, споделя жената.

По предписание на лекари Кета Петрова трябва да пие лекарства, но успява да вземе само половината. С част от сумата, когато може, й помага възрастен съсед.

Да ми дадат, не искам много. Да ми дадат минималното, за да мога да си посрещам нуждите. Долу-горе да си купувам храна, да си върна борча, да мога да си купувам животоспасяващите лекарства за инсулта, защото трябва да ги пия до гроб, казва Кета.

Заради недостатъчния си стаж Кета Петрова ще трябва да чака до 67-годишна възраст, за да получи социална пенсия. В момента тя е едва на 61 години.

На практика жената е в капан - за да се възползва от помощните мерки на Бюрото по труда трябва да има инвалидност над 50%.

Не може да започне и работа, защото възможностите не са много заради пандемията. А и едва ли има работодател, който ще наеме 61-годишна трудноподвижна жена с много заболявания, казва Кета Петрова.