Започна операцията по изваждане на заседналия край скалите на Камен бряг товарен кораб. Тази сутрин плавателният съд бе швартован, предаде Радио Варна.

Вижте снимки >>

Корабът Vera Su, плаващ под панамски флаг, заседна край "Яйлата" на 20 септември. Той превозва 3000 тона насипни торове. От Морска администрация увериха, че няма опасност от екокатастрофа - цистерната с корабно гориво е здрава, а товарът е защитен в трюмовете.

Предстои разтоварване на плавателния съд. Плаващ кран ще започне акцията. Заседналият кораб трябва да бъде освободен поне от половината си товар, за да може да се отдели от скалите и да бъде изтеглен по-лесно.

Все още обаче операцията по претоварването на кораба не е започнала. Причината е, че турският корабособственик и застрахователите още не са постигнали споразумение по всички параметри на операцията за изтегляне на кораба, която не е спасителна, съобщи капитан Живко Петров, изпълнителен директор на изпълнителна агенция "Морска администрация".

Разходите по операцията ще бъдат поети от корабособственика и застрахователната компания.

Снимка: Булфото

Реклама след 7-ми параграф

Снимка: Булфото

Заради плитчината и каменистия терен,​ още не е ясно дали въобще там ще може да влезе друг кораб, за да се осъществи изтеглянето на заседналия кораб, коментира още капитан Живко Петров.

Снимка: Булфото