Общинският съвет на Варна гласува ликвидацията на общинското дружество "Централен универсален магазин" АД, в чиито активи е т.нар. Дупка, предаде Varna24.bg.

За реализацията на концепцията на подобряване на облика на централната градска част, както и за опазване и експониране на богатото културно и историческо наследство, следващата възможна стъпка е имотът с отреждане за "търговски дом" да придобие статут на публична общинска собственост.

След ликвидацията на дружеството кметът на Варна трябва да сключи договор с ликвидатор, който в рамките на шест месеца да проведе процедурата, считано от датата на вписване на прекратяването в Търговския регистър. От същата дата ще бъде освободен и Съветът на директорите.

Преди време кметът на Варна Иван Портних обясни, че с международен конкурс ще бъде избран най-добрият проект за бъдещето на "Дупката" в центъра на Варна, откупена от пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

"Подготвяме съвместно с главния архитект задание за обявяване на широк международен архитектурен конкурс, за да се намери най-доброто решение за премахването на тази язва в сърцето на града и за развитието на една прекрасна част от центъра на Варна. Не смея аз да кажа какво е най-правилно. Нека специалисти и архитекти да дадат своите предложения и съм убеден, че ще изберем най-доброто решение. Лично аз съм против там да се строят сгради. Това трябва да е част от общественото пространство. Това трябва да е естествено продължение на пешеходния ринг и разширението към Термите и пристанището дори. Надявам се да имаме много добри предложения и да затворим тази 30-годишна тема в историята", каза кметът.