Нова компютърна лаборатория бе открита днес официално в Техническия университет във Варна. Тя е дарение от фирма CSoft и е предназначена за подготовката на младите хора, които се обучават в петте компютърни специалности във висшето учебно заведение.

Снимка: БТА

Новата лаборатория е изцяло съобразена с нуждите на университета, посочи ректорът проф. Венцислав Вълчев. По думите му компютрите в нея са достатъчно мощни и могат да бъдат натоварени с няколко различни софтуера, което позволява обучение по различните дисциплини.

Снимка: БТА

Проф. Вълчев допълни още, че учебното заведение си партнира с водещи фирми от IT-сектора, с някои от които има и общи планове за научна работа. Връзката с бизнеса е изключително полезна и за студентите, каза ректорът. Според него това им позволява да се ориентират отрано къде могат да работят, когато завършат, от какви знания ще имат нужда, дори какво ще е заплащането им.

Снимка: БТА

Управителят на фирмата-дарител Саркиз Саркизов посочи, че изграждането на лабораторията е в резултат на желанието на компанията да подкрепя развитието на иновациите и на младите хора. Не е клише, че инвестициите в образованието са всъщност инвестиции в бъдещето, каза Саркизов и пожела на студентите да имат мъдростта да правят правилни избори в живота си и сили да се борят за мечтите си.