Община Варна залага в Плана си за интегрирано развитие като приоритет построяването на нова сграда за Регионалната библиотека "Пенчо Славейков", каза днес кметът на града Иван Портних при откриването на националната дискусионна среща, посветена на 140-годишнината на културната институция.

Тържеството уважиха областният управител Марио Смърков, директорът на Националната библиотека Красимира Александрова, представители на министерството на културата, на Българската библиотечно-информационна асоциация, академичната общност, библиотечни специалисти от цялата страна.

Портних благодари на варненските библиотекари за тяхната всеотдайна работа и ги увери, че за построяването на новата сграда ще се търсят средства както по европейските програми, така и по Плана за възстановяване и устойчивост. С най-добри пожелания той подари на директора на библиотеката Радка Калчева плакет на общината.

Националната дискусионна среща "Библиотеката - идея и реалност" днес събира във Варна професионалисти от различни сфери, като акцентът на разговорите пада върху бъдещето на културните институти и отношенията между човешката памет и новите технологии.