Правителството се опитва да саботира Варна. Това каза днес кметът на града Иван Портних, който реагира на позицията на ръководството на областната администрация, че може да обжалва бюджета за тази година или някои части от него.

"Връщането на бюджета от областния управител от партия "Продължаваме промяната" Благомир Коцев ще има тежки последици за града", посочи кметът.

Той допълни, че иска да предупреди варненци, че такава стъпка ще блокира цялата дейност на общината.

"Ще спрат ремонтите, здравните и социални помощи за крайно нуждаещите се, профилактичните и инвитро програмите, целевите помощи за пътуване на ученици и пенсионери, програмите за спорт, културните проекти и фестивалите", обясни Портних.

И допълни, че заетите в образованието и здравеопазването няма да получат увеличението на заплатите си.

Кметът припомни, че бюджетът бе приет с гласовете на над две трети от общинските съветници, представители на различни политически формации. Той благодари за тази подкрепа и посочи, че въпреки финансовите трудности и скока на цените, местните данъци и такси за варненци остават непроменени.

"Финансово общината е стабилна, кредитният ѝ рейтинг расте и няма никаква логика развитието на града да бъде спъвано по този начин", каза още Портних и посочи, че вероятността от спиране на бюджета идва на фона на това, че управляващите не са открили нито една оперативна програма, от която общините да получават финансиране. По думите му дори не е ясно кога ще бъдат определени критериите за кандидатстване.

"Считайте, че две години напред пари по оперативните програми няма да има, при положение, че този финансов лост в настоящите времена е от изключително значение", посочи кметът.

Портних отправи критики и към позицията на областния управител Благомир Коцев за Морската градина и възможността в нея да влизат автомобили. Кметът призова да бъдат обявени държавните имоти в парка и те да бъдат ползвани за паркинги. Портних излезе и с предложение на двата входа на градината да застанат патрулни автомобили на КАТ, които да не допускат движение на коли по алеите.