Специализирана полицейска операция се провежда във варненското село Синдел след изнасилването на 73-годишна жена там преди два дни. Проверките са на всички нива, свързани с битовата престъпност, криминалния контингент, лицата, обявени за издирване и други нарушения, съобщи началникът на "Охранителна полиция" в Областната дирекция на МВР във Варна комисар Илиян Илиев пред Радио Варна.

В района на Синдел има три контролно-пропускателни пункта. В операцията участват и служители на жандармерията и на електроразпределителното дружество.

До момента са проверени 215 моторни превозни средства и 431 души. Задържани са трима - за кражба от жп инфраструктура, за битови кражби и един за управление на автомобил без шофьорска книжка.

В частен имот в село Синдел е открит микробус, пълен с незаконно добита дървесина. Установени са и 4 незаконни присъединявания към електропреносната мрежа.

Акцията продължава.

В късния следобед в неделя 73-годишна жена от Синдел беше изнасилена в двора на къщата си. Извършителят, 23-годишен мъж от съседното село Тръстиково, е задържан. След гаврата жената потърсила помощ от съседи, които се обадили в полицията. Нападателят е разпознат по записите от камерите за видеонаблюдение в района и малко по-късно е задържан. Бил на гости при сестра си в Синдел. Обяснил в полицията, че изпил голямо количество алкохол и това било причината за извършване на престъплението. Задържаният няма криминално досие, живее при баща си, не работи никъде. Повдигнати са му обвинения за изнасилване и за блудство. За всяко от тях законът предвижда затвор от 2 до 8 години.