На 3 септември ще бъде пусната автоматизираната билетна система в тролейбусни линии номер 82, 83 и 88 от общинската транспортна схема. Линия номер 82 обслужва маршрута ж.к. "Владислав Варненчик" - ЖП Гара; линия номер 83 - "ТИС Север" - ЖП Гара (на снимката); линия номер 88 - обслужва маршрута ж.к. "Владислав Варненчик" - КЗ. Това съобщи инж. Биляна Якова - ръководител на проект "Интегриран градски транспорт на Варна".

В продължение на 20 дни, смятано от 3 септември, пътниците ще могат да ползват помощ от консултанти, които ще бъдат в превозните средства от 08.00 ч. до 12.00 ч. и от 15.00 ч. до 19.00 ч. Те ще носят специални баджове и ще обясняват как става закупуването на билети и/или карти, а също така и валидирането им в автобусите, поясни Биляна Якова. Тя припомни, че автоматизираната билетна система бе пусната пилотно на 23.11.2017 г. по линия номер 10, а на 01.08.2018 г.- по линии номер 12 (Аспарухово - Бриз) и номер 31А (ЖП Гара - Виница).

Системата е част от проект "Интегриран градски транспорт на Варна" и ще бъде поетапно въвеждана през следващите 5 месеца. Всички линии ще заработят в цялостен мащаб ефективно, след като приключат мащабните ремонти в града и след приемане на две нови схеми - транспортна и тарифна, от Общинския съвет - Варна. Гражданите и гостите на града ще бъдат своевременно информирани за поетапното въвеждане на автоматизираната билетна система.

Цената на билетите остава 1 лв. Картите за пътуване, издадени от "Градски транспорт" ЕАД, остават валидни. 

За пилотните автобусни линии номер 10, номер 12, номер 31А и тролейбусните линии номер 82, номер 83 и номер 88 машините ще предлагат 2 основни типа продукти - стандартните хартиени билети, които са еднократни, и предплатени карти с електронни билети, в които може да бъде заделена определена сума пари (кредит).

Електронните билети могат да бъдат изразходвани чрез валидиране на картата в специално валидиращо устройство в автобуса.

Представители на ОП "ТАСРУД" имат ангажимент да следят за контрола на пътниците.

Мобилното приложение за информация на пътниците в реално време (info iTransport) може да бъде изтеглено безплатно и чрез него да се проследи в реално време пристигането на превозното средство до желаната спирка.

Въвеждането на карта с електронни билети цели да улесни и да спести неудобства на пътниците, които ползват масовия градски транспорт в града. Ползването на карти е и най-добрият вариант за активно пътуващите пътници, тъй като може да се зарежда многократно с електронни билети. За тези, на които се налага еднократно да използват градския транспорт, остава опцията за хартиен билет, чието време започва да тече веднага след закупуването.