След 15-годишно прекъсване отново започват разкопки на знаковия обект на българската археология - светилището на Орфей при с. Татул, Момчилградско. Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров, който е научен ръководител на проучването. В екипа се включват и д-р Николай Бояджиев от Регионален исторически музей-Смолян и Даниела Коджаманова, директор на Регионален исторически музей-Кърджали. Разкопките се финансират от община Момчилград.

Светилището бе разкрито през първите години на XXI в. от екипа на проф. Овчаров. Това е обожествен още в каменно-медната епоха скален масив, чиито връх в късната бронзова епоха е обработен с длета и превърнат в изявен мегалитен паметник. На най-високото място е изсечен дълбок каменен саркофаг.

Има хипотеза, че това е реалният или символичен гроб на легендарния певец и главен тракийски герой Орфей. Основание дават запазени исторически сведения за уникален погребален обичай на царете в Родопите, напълно отличаващ се от могилните гробници на владетелите в равнините. Те са полагани в пещери или на върха на скали, за да бъдат посредници между боговете и хората. Освен Орфей, така е погребан и загиналия в Троянската война от ръцете на Одисей цар Резос.

Доклад за ранния български шаманизъм на проф. Николай Овчаров е бил представен по време на 5-ия Световен конгрес по археология на Евразийските степи в Казахстан, съобщи днес след завръщането си у нас самият археолог. Той допълни, че има неоспорими доказателства за шаманизъм.

Това са 10-15 рисунки, които са точно датирани, и са на стените на старите български столици Плиска и Преслав. На някои от тях със сигурност се вижда изображение на шаман с рога, дайре и други атрибути, уточни проф. Овчаров. Той добави, че не всички са били шамани, а просто сред хората е имало такива.

Тази теза е била приета от участниците в конгреса, като всички учени са категорични, че показаните в българския доклад рисунки са безспорни и имат точни паралели с такива от централната част на Азия.

Професор Николай Овчаров и Младен Станев от "Асоциация на българите по света" представиха днес във Варна резултатите от участието си в 5-я конгрес по археология на Евразийските степи в Казахстан, съобщи Булфото. Той се проведе от 11-ти до 14-ти октомври. В научния форум са участвали около 200 експерти от 29 страни, сред които САЩ, Франция, Турция, всички държави от Централна Азия.

След завършването на престижния научен форум в продължение но седмица проф. Николай Овчаров и Младен Станев са посетили редица важни обекти в днешните Казахстан и Узбекистан. По този начин те продължават проучванията, водени от тях години наред на територията на Централна Азия.

В момента заедно с Посолството на Монголия у нас се планира експедиция в Алтайските планини - едно от малкото места, в което са оцелели истински шамани.