Плаваща мина е открита в морето срещу плаж "Кабакум" във Варна, съобщи БНР.

В момента на мястото е противоминен кораб на Военноморските сили.

Районът е отцепен от полицията, а живущите са предупредени да не излизат навън.

В момента се извършва евакуация на рибарското селище.

Катер на военноморските сили и сапьори направиха оглед на обекта, след което ще се предприемат необходимите действия за обезвреждане навътре в морето.

Снимка: БТА

По-късно от Министерство на отбраната съобщиха, че мината е унищожена от Екипаж на минен ловец "Струма" от състава на Военноморските сили. Мината се е намирала на 250 метра от брега. Сигналът е подаден днес от гражданин в Морския спасителен координационен център. На място военните моряци класифицират мината като котвена, тип "Ям". Предвид малкото разстояние от брега, мината е изтеглена на безопасна дистанция навътре в морето и унищожена с контролиран взрив от специализирания екип на минен ловец ,,Струма". При унищожаването на мината са спазени стриктно мерките за безопасност.

Екипажът на минен ловец "Струма" действа по указания на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Военноморските сили продължават да поддържат готовност за противоминни действия, с цел осигуряване на безопасно корабоплаване в българските морски пространства, заявиха от Министерство на отбраната. 

Снимка: БТА