Повече от пет месеца кучета се отглеждат от една жена в изоставена кола във Варна, съобщиха пред БНТ живеещи на улица "Владимир Смоленски". Колата е без номера.

Хората не смеят да излязат от домовете си, когато кучетата са пуснати навън, защото са агресивни. Има и ухапана жена.

Автомобилът с кучетата е на метри от две варненски училища. Въздух в купето влиза само през един страничен прозорец. През по-голямата част от денонощието животните са затворени в колата. Пускат ги за час навън без каишка и намордник.

Собствениците им са извън страната, съобщават съседи. През деня ги разхожда човек, който не живее в района, разказва Иванина, която се страхува от животните, когато са на свобода.

"Сестрата на мъжа се грижи за тях. Но жената не е свикнала с животните, изтърва ги. По-голямото куче е по-злобно, спуска се да напада", твърди Иванина.

Живеещите в района са подавали сигнали да Община Варна, полицията и до организации за защита на животните, но без резултат.

Инспектори от Дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" не са установили собственика на колата, тъй като е без регистрационни номера, е коментарът на общинската администрация.

Местните са подали сигнали и до Областната дирекция по безопасност на храните за нехуманно отношение към животните и до "Общински паркинги и синя зона" - за автомобил без регистрационни табели, паркиран на обществено място.

От Областната дирекция по безопасност на храните направиха проверка. "Видимо са в добро общо състояние. Явно са обгрижвани животните. Автомобилът е без регистрационни номера. Сравнително голям, просторен е, но все пак кучетата не е редно да са вътре", казва Данаил Николов - гл. инспектор в отдел "Здравеопазване на животните", БАБХ-Варна.

Стопанинът на кучетата не се е явил в Областната дирекция по безопасност на храните, въпреки отправената към него покана. Инспекторите вече са уведомили полицията. Ако собственикът не бъде открит, кучетата ще бъдат обявени за безстопанствени и настанени в приют, което е задължение на Община Варна. Санкцията за нехуманно отглеждане към животни е от 200 до 500 лева.