Инцидентът е станал през октомври 2013 година. Три години по-късно, Районният съд в морската столица взе решение градската управа да плати 3364,76 лева.

Парите трябва да бъдат получени от застрахователя за направените от него разноски по поправяне на щетите по лек автомобил „Мерцедес". Водачът на колата блъснал улично куче, което изскочило внезапно на пътя, след което потърсил обезщетение от застраховка „Автокаско". Вследствие на удара са нанесени щети по предната част на возилото.

Претенцията на фирмата е за непредприемане на действия от страна на Общината за овладяване на популацията на бездомните кучета, става ясно от решението на съда. На мястото на сблъсъка било пълно с бездомни кучета и около животното нямало собственик. Според вещите лица няма данни водачът на автомобила да е шофирал с несъобразена скорост.

Само за месец Районният съд във Варна е излязъл с две съдебни решения по сходни казуси, свързани с ухапвания от улично куче.

В единия случай през юни гражданин е осъдил Община Варна за 1500 лева. Жертвата е предявила иск заради нанесените неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени болки и страдания в резултат на нападението от безстопанственото четириного. Получените физически наранявания са по задната повърхност на лявата подбедрица и десния глезен. Случката се е разиграла на 28 ноември 2015 година около 17.15 часа на ж.к. „Дом". Пострадалият варненец търси обезщетение от общината, защото именно под нейн надзор са безстопанствените кучета. Съдът е определил още местната управа да заплати 225 лева за направените разноски по делото. Произнесеното решение не е окончателно и може да бъде обжалвано на по-високо ниво.

Във втория случай на отсъдено обезщетение за гражданин, нахапан от улично куче, съдът е определил сума в размер на 2000 лева. Община Варна трябва да заплати на потърпевшия сумата заради преживяното нападение от четириного през август миналата година на кръстовището на ул. „Дрин" и ул. „Георги Живков". Освен това ответникът трябва да покрие и разноски по делото в размер на 230 лева. Решението може да бъде обжалвано пред Варненския окръжен съд.

Сред решенията на Районния съд през юни, които не са в полза на Община Варна, са такива за обезщетение за нанесени вреди върху автомобил от паднало улично дърво или от дупка на пътя. В първия случай потърпевшият, чийто автомобил е пострадал, се касае за сума от близо 400 лева. Във втория, при който кола е с поражения заради пътна неравност, става дума за обезщетение от около 300 лева и около 600 лева за покриване на направените разноски по делото.