Отделението по детска хирургия в МБАЛ "Св.Анна" във Варна получи модерен лазер, съобщиха от пресслужбата на лечебното заведение.

Апаратът, на стойност малко над 30 000 лева, е закупен след благотворителна акция, организирана изцяло на доброволен принцип от Асоциацията на студентите медици в България - Варна, и артисти от фолклорен танцов клуб "Еньовче" и подкрепена от благодарни пациенти. В резултат на повече от година упоритост и отдаденост от страна на благодетелите лазерът вече е в малката операционна зала на отделението.

"От апарата ще се ползват най-вече подрастващи пациенти, които с навлизането в пубертета често правят абцеси в областта на опашната кост и се изисква оперативна манипулация. С новия лазерен апарат всички процедури, насочени към отстраняване на различни кожни дефекти, обрязвания и пр., ще са щадящи тъканите и ще позволяват максимално бързо възстановяване", обясни началникът на отделението д-р Румен Христов.

След монтирането на новия лазерен апарат, стремежът на ръководството на отделението и на болницата е осигуряването на ендоскопска апаратура за най-малките пациенти (под 2-годишна възраст) на "Детска хирургия", чиято стойност варира между 80 000 и 180 000 лева.