Апелативният съд във Варна остави в ареста гражданка на Руската федерация, обвинена в родината си за длъжностно присвояване на повече от 149,5 милиона рубли (около 2,9 милиона лева), съобщиха днес от пресслужбата на съда. Тя ще остане задържана под стража, докато бъде разгледано делото за екстрадицията ѝ.

Руската страна е поискала жената да бъде предадена, защото срещу нея трябва да бъде проведено наказателно преследване по обвинение в "злоупотреба със служебна власт, довела до тежки последици". Като ръководител на две свързани компании, които си партнирали със сметосъбиращо дружество, между 2019 и 2021 г. обвиняемата получила неправомерно 149 511 876 рубли. Две съдебни инстанции в град Хабаровск са постановили ареста ѝ. Властите в родината ѝ твърдят, че жената е предприела стъпки за избягване на правосъдието, като е заминала последователно за Армения, Грузия и България.

Апелативният съд приема, че престъплението, за което се иска екстрадицията на обвиняемата, е подробно описано като време, място, размер на нанесените вреди, правно основание и наказуемост. Освен това, ако е с по-лека мярка за неотклонение, има риск тя да се укрие, макар да има собственост и бизнес в България.

Определението на Апелативния съд не подлежи на обжалване.

През миналата година делата за международна правна помощ във Варненския окръжен съд са се увеличили с близо 9 % в сравнение с предходната година.