Родителите на учениците от начално училище "Васил Левски" в квартал "Аспарухово" във Варна, които сформираха инициативен комитет, ще се срещнат с ръководството на общината. Поводът е повредената конструкция на училището, заради която децата са преместени в други училища, заради това, че оставането им може де е опасно за тях, предаде БНР.

Директорът на училището Стела Петрова каза, че наистина ситуацията е сериозна, но поне основите и стените на сградата са здрави.

"Проблемът е в покривната плоча - не е изпълнена конструктивно правилно. Тази плоча натежава и е страшно. Отводнителната система е изградена абсолютно неправилно и водата нахлува в сградата отвсякъде", обясни тя..

Георги Георгиев, който е председател на инициативния комитет на родителите, е категоричен, че отстъпление от искането децата да се върнат в своето училище, няма да има.

"Ние като родители искаме да получим и план за действията, които общината ще предприеме, за може на 15-и септември училището да отвори врати и децата да бъдат в безопасна сграда, в човешки, цивилизовани, европейски условия. В момента, в който дадем крачка назад, ще минат не една година, ще минат пет години. Тогава възстановяването на сградата ще бъде икономически нецелесъобразно и училище с десетки години традиция ще бъде убито".