Общинският съвет във Варна гласува днес декларация с искане законопроектът за изграждане на вятърни паркове в Черно море да бъде оттеглен. Тя ще бъде изпратена в Народното събрание. Решението бе подкрепено от 34 съветници. От групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" четирима гласуваха против, а другите - "въздържал се". 

Темата бе повдигната от съветниците от партия "Възраждане". От групата излязоха с декларация, с която предупредиха, че издигането на вятърни паркове в морето може направо да заличи туристическия сектор и рибарския бизнес и призоваха да бъдат защитени Варна, варненци и местния бизнес.

Апел към съветниците да подкрепят искането за оттегляне на законопроекта отправиха председателите на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев и на рибарското сдружение "Черноморски изгрев" Емил Милев.

Двамата подчертаха, че преди внасянето му в Народното събрание проектът не е бил обсъден с нито една браншова организация или черноморска община. Поради тази причина той трябва да бъде директно оттеглен от вносителите, а не да се коригират текстове между първо и второ четене, бе позицията на Косев и Милев.