Община Варна ще обособи зони, в които да изчакват тежкотоварните автомобили, за да не се затруднява трафикът в града, съобщи днес зам.-кметът Христо Иванов. Той уточни, че идеята е да се облекчи движението, както и да няма спиране на камионите по платната на улица "Девня", Аспарухов мост и южна промишена зона, предаде БТА.

Предишни години това е било регулирано със заповед на кмета, предстои да се издаде нова такава, с която да създадем буферна зона за изчакване на тежкотоварните камиони на място, където няма да затрудняват трафика, каза Иванов. Той уточни, че ще бъде предложено обособяване на зони за пребиваване на тежкотоварните автомобили в участък от магистрала "Хемус" по улиците "Атанас Москов" и "Девня. По думите му има пространства, които могат да се използват за тази цел.

Ще се водят разговори с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и КАТ, за да могат да бъдат регламентирани и обозначени местата, където камионите могат да изчакват. Според него превозвачите ще трябва да направят необходимата организация, за да могат шофьорите на камиони да получават своевременно информация кога да тръгнат.

Темата ще бъде коментирана на среща идната сряда, в която ще участват и представители на превозвачите.